Bakali Pilav ba Mahiçe (Kuzu İncikle Baklalı Pilav)
Malzemeler:
Kuzu incik: 3 adet, Pirinç (İran pirinci veya basmati pirinç): 3 su bardağı, Taze doğranmış dereotu: 3 su bardağı, Taze iç bakla 2 su bardağı, Doğranmış soğan: 2 adet, Rendelenmiş sarımsak: 3 diş, Defneyaprağı: 3 adet, Kırmızı toz biber: 1 çay kaşığı, Karabiber: yarım çay kaşığı, Muskat (Hint cevizi) tozu: Yarım çay kaşığı, Demlenmiş safran: 3 yemek kaşığı, Tuz ve karabiber : Gerektiği kadar, tencerenin dibi için patates ya da lavaş ekmeği .
Yemeğin Tarifi:
Öncelikle, pirinç içeren herhangi bir yemeği yapmak için, suyunu berrak hale getirmek için birkaç saat önce pirinci iyice yıkamalı ve ardından biraz tuz ve suyla ıslatmalıyız. Baklalı pilav yapmakta da aynı şekilde pirinci önceden ıslatıyoruz. Sonra incikleri hazırlamalıyız. İncikleri kızartabileceğimiz uygun bir tencereye, 4-5 yemek kaşığı yağ ve doğranmış soğanla birlikte koyalım.
İncikleri tencerede soğanla birlikte bir az kızartalım. Daha sonra karabiber, pul biber, muskat tozu, defneyaprağı ve rendelenmiş sarımsak gibi baharatları ilave edelim. İncikleri yuvarlayarak baharatlarla karıştırıp tekrar her iki tarafını kızartalım. Sonra tencereye inciklerin üzerine çıkana kadar yeterince kaynar su ilave edip karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte haşlanmaya bırakalım.
Pişirmenin son yarım saatinde gerektiği kadar tuz ekleyelim . İncikler tamamen piştikten sonra demlenmiş safranı ilave edip 5 dakika daha kısık ateşte bekletelim .
Baklaları pişirme aşaması
Bir tencereye bir miktar su ve tuz koyup yüksek ateşte kaynatalım. Sonra baklaları ekleyip tencerenin kapağı açık olarak 5 dakika pişirelim. Baklalar en az 15 dakika yarı pişene kadar haşlanmalı, yarı piştikten sonra sudan çıkarıp bir kenara koyalım .
Başka bir tencerede suyu kaynatalım ve kaynattıktan sonra bir çay kaşığı tuz ekleyelim. Önceden ıslattığımız pirincimizi suyunu süzdükten sonra kaynayan suya ekleyip yavaşça karıştıralım . 5 dakika kaynattıktan sonra doğranmış taze dereotunu ekleyip karıştıralım, ardından baklaları ilave ederek pirinç ezilmeyecek şekilde hafifçe karıştıralım. Kaynayan pirinci kontrol edelim, az pişmiş ve ortadan hafif ikiye bölünecek gibi olmuşsa hemen süzmeliyiz. Süzülmüş pirinci yavaşça karıştıralım. Suyu tamamen çıkması için 5 dakika kadar süzgeçte bekletelim.
Pilavımızın dibinin iyice kızarması ve kazandibi (kazmak denilen) bir şekil alması için uygun bir tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyalım. Ardından yüzeyi tamamen kaplayacak şekilde ince bir lavaş veya yufka ya da nispeten ince doğranmış patates parçalarını yerleştirelim. Sonra süzülmüş pirinci hafifçe üzerine dökelim. Bunu bir kepçeyle yapmaya çalışalım. Pirincin kenarlarına yarım bardak su ve yağ dökelim ve tencerenin kapağını bir demleme bezi sararak iyice kapatalım. Önce ateşi hafif yükseltip pirinç buhar yaptıktan sonra ateşi kısalım ve 45 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
Bakalı pilavımızı uygun bir tepsiye koyalım, hazırlanmış ve lezzetli incikleri üzerine koyalım. Sonra az miktarda pirinci demlenmiş safran ve biraz tereyağı ile karıştırıp pilavın üzerini onunla süsleyelim . Yemeğimiz hazır. Afiyet olsun.