Fars Körfezi Milli Günü Münasebetiyle Kültür ve İslami İrşad Bakanının Mesajı
Fars Körfezi Ulusal Günü olarak adlandırılan 10 Ordibihisht’ (29 Nisan) te Kültür ve İslami İrşad Bakanı”nın mesajı, Cemârân muhripi’nin güvertesinde okundu.
İran İslam Cumhuriyeti bayrağının Cemârân muhripi’nin güvertesinde dalgalanması sırasında, bu gün’ün şerefine Kültür ve İslami İrşad Bakan’nın mesajı okundu.
Kültür ve İslami İrşad Bakanı mesajında şöyle diyor: “Fars Körfezi Milli Günü binlerce yıllık İran kültürü, medeniyeti ve sanatını anmak için bir fırsattır. Yüzyıllar boyunca bu kıyılarda muazzam kültürel ve sanatsal eserlerin yaratılması, İranlıların uzun geçmişlerine dayanan uygarlığı ve zengin sanatsal yönlerinin gelişiminin bariz göstergeleridir.
Fars Körfezin’nin kuzeyinde, güneyinde, batısında ve doğusundaki yüzyıllar boyunca boy gösteren gelişmiş ve verimli limanlar ve adalar, aynı zamanda bu limanlarda yapılan arkeolojik kazılar, uzak geçmişten bu yana İran kültürünün ve sanatının değerine değer katmış, ekonomisine de ışık tutmuştur. Bu medeniyet, Fars Körfezi’nin kuzeyi ve güneyinde kök salmış, tüm kıyılarının sakinleri de haliyle İran kültürü ve medeniyetinin mirasçısı olmuştur. Fars Körfezi çevresinde araştırma yapan arkeologlar, bu kıyıları keşfetmeye çalışırken rastladıkları İran uygarlığı, kültürü ve sanatının izlerini aradıkça daha fazlasını buluyor ve bulacaklardır.
Fars Körfezi bölgesi, upuzun kıyılarıyla, denizcilik ve ticaret geçmişine sahip insanların doğup yaşadığı bir bölgedir. Uzak Doğu’dan Hindistan’a ve Afrika limanlarına kadar uzanan Doğu ile Batı arasındaki bin yıllık ticari ilişkilerde, İran kültürü, sanatı, dini ve mezhebinin etkileri gayet gözlenmektedir. Bu bölgenin denizcileri yaptıkları ticaretle birlikte İran kültürünü seyahat ettikleri bölgelerin sakinlerine de ulaştırmışlardır. Çalışmalarının gelişmesi ve yaygınlaşmasını güvenlik ve sükunete bağlı olarak gören bu bölgenin tüccarları, savaş sırasında gerektiğinde askeri kıyafetler kuşanarak bu toprakları, sınırlarını, güvenliğini, onurunu, kültürünü ve medeniyetini yabancı istilasına karşı korumaya çalışmışlardır.
Siyasi açıdan bakılacak olursa da, bu körfezin kuzey, güney, doğu ve batı kıyıları Milat öncesinden beri İranlıların elinde olmuştur. Fars Körfezi’nin kuzey, güney, doğu ve batı kıyılarındaki çeşitli şehirlerde yapılan arkeolojik kazılar bu nazariyenin kanıtıdır.
Diğer topluluklar Fars Körfezi kıyılarına inmeden önce, İranlılar binlerce yıl bu kıyılarda yaşamış, aynı zamanda diğer ulusları ve toplulukları cezbeden bu kıyılarda uzak geçmişlere dayanan ve süregelen bir medeniyet kurmuşlardır.
Tarihçilere göre; Fars Körfezi insan uygarlığının beşiğidir.Tüm dünyanın borçlu olduğu bir medeniyettir Fars Körfezi.
İran’ın çeşitli bölgelerinde yaşayan tüm etnik ve dil gruplarından oluşan İran halkı budeğerli mirasın koruyucusudur. Fars Körfezi’nin adı İranlılara, İran kültürü ve medeniyetinin dünya çapındaki ihtişamı, büyüklüğü ve altın tarihini daima anımsatmaktadır.”