Çömlekçilik kilden yemek takımı yapılmasına denir ve bu şekilde yapılan yemek takımlarına çömlekçilik denir. En meşhur çanak çömlekler arasında çömlek ve kaseleri sayabiliriz. Camın popülaritesinden önce, toprak kaplar en yaygın insan kaplarıydı. Çömlekçilik endüstrisindeki en iyi toprak, yüksek miktarda demir içermesi nedeniyle kırmızı renkli olan kildir. Çömlekçilik insanın ilk endüstrilerinden biridir. Antik buluntulara göre çömlekçiliğin doğduğu yerin antik Sümer ülkesi olduğu düşünülmektedir.
Toprak kaplar belki de en eski insan yaratımlarından biridir.
İlk insanlar, su ve yiyecek depolamayı düşünüp, kilin yapışkanlığını ve oluşumunu fark ettiğinden, çeşitli şekillerde kilden kaplar yapmışlar.
Zamanın geçmesi ve yaşamın gelişmesiyle birlikte çömlekçilik de gelişti. Yaratıcı insanlar kil çömleklerin üzerine elleriyle desenler çizip, onları farklı renklerle süslediler. Şu anda bile İran’ın Gonabad, Laljin, Meybod Yazd, Kaşan, İsfahan, Zenuz Azerbaycan, Koze Kanan Azerbaycan, Kalpurgan Sistan ve Belucistan, Joibar Mazandaran ve Siahkal Gilan gibi bazı bölgelerinde çanak çömlek üretiliyor.
Adı geçen yerlerin her birinde çömlek ve seramik eşya ve ürünlerinin üretimi, hammadde türü, renk ve desen bakımından küçük bir farklılıkla hazırlanmakta ve bu nedenle her alanın ürünleri, diğer bölgelerin ürünlerinden kolaylıkla ayırt edilebilmektedir. diğer yerler.